Judo on itämainen kamppailulaji, joka on lähtöisin Japanista. Judo tarkoittaa suomennettuna joustavaa tai pehmeää tietä, periksiantamisen taitoa. Judon kehitti Jigoro Kano. Aluksi judoa pidettiin yhtenä jujutsun koulukuntana. Kesäkuussa 1882 Kano perusti Tokioon oman koulun Kōdōkanin, jossa hän alkoi opettaa kehittämäänsä uutta kamppailulajia, judoa. Hän karsi jujutsun tekniikat niin, että kamppailutilannetta voitiin harjoitella täydellä suoritusteholla, ilman merkittävää loukkaantumisriskiä. Hän lisäsi tekniikoihin myös omia sovelluksiaan ja korosti terveen ruumiin ja henkisen kehittymisen tärkeyttä.

Lähde: Wikipedia

ks. lisää Judosta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Judo

Suomen Judoliitto: http://www.judoliitto.fi/


 
 
 
 
JUDON VYÖKOEVAATIMUKSET
 
 
Valkoinen (6. kyu)
 
6 Kyu:n koe pidetään tarvittaessa. Ukemit taaksepäin ja sivulle. Dojokäytöksen alkeet. Yksi sidonta ja heitto.
 
 Keltainen (5. kyu)
 
 Ukemit: Kolme eri tyyppistä pystyheittoa (ashi-waza, koshi-waza ja te-waza). Kolme sidontaa kesa-gatame-luokasta. Judon peruskäsitteet. Dojokäytöksestä hygieniaan ja turvallisuuteen liittyvät asiat.
 
Oranssi (4. kyu)
 
 6 heittoa: te-, koshi- ja ashi-waza, vähintään yksi kustakin luokasta. Sidonnat: Kaikki perussidonnat kesagatame luokasta ja jokaisesta poistulo.
 
Vihreä (3. kyu)
 
 De-ashi-barai, Sasae-tsurikomi-ashi,  Hizaguruma, Uki-goshi, O-goshi, Osoto-gari, O-uchi-gari, Ippon-, Morote- ja Eri-seoi-nage, Ko-soto-gari, Ko-uchi-gari, Koshi-guruma. Heitot esitetään molemmille puolille. Sidonnat: Kaikki sidonnat shiho-gatame ja kesa-gatame -luokista ja jokaisesta 2 poistuloa. Kuristukset: Yksi juji-jime luokasta ja hadaka-jime. Käsilukot: Juji-gatame.
 
Sininen (2. kyu)
 
Nage-no-kata (kolme ensimmäistä heittoa / te-waza)
 
 
Edelliset heitot + Tai-Otoshi, Tsurikomi-Goshi, Tsuri-Goshi, Harai-Goshi, Okuri-Ashi-Barai, Uchi-Mata + Yksi Sutemi-Waza. Tokui-Waza esitetään monipuolisesti. 5kpl. Renraku-Wazaa ja Kaeshi-Wazaa. Sidonnat kuten edellä. Shime ja Kansetsu-Wazan perusteet ja vaikutusmekanismit (Turvallisuusnäkökohdat!). 4 kuristusta ja 4 käsilukkoa. C-lajiosa.
 
Ruskea (1. kyu)
 
Vaatimukset tulossa.
 
Musta (1. dan)
 
Vaatimukset tulossa.